ΕΑΡΙΝΗ ΙΣΗΜΕΡΙΑ ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ
20 Μαρ 2021

ΕΑΡΙΝΗ ΙΣΗΜΕΡΙΑ ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ

Κατά την εαρινή ισημερία η μέρα και η νύχτα έχουν περίπου την ίδια διάρκεια. Αυτό σηματοδοτεί και επίσημα την αρχή της άνοιξης και κατά το μεσημέρι είναι η πιο κατάλληλη στιγμή για το παρακάτω πείραμα.

Είμαστε αρκετά παρατηρητικοί, όπως ο Ερατοσθένης; Μελετώντας στη βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας διάβασε πως στη Συήνη, 805 χιλιόμετρα από την Αλεξάνδρεια, είχε παρατηρηθεί ότι το μεσημέρι της ημέρας του θερινού ηλιοστασίου σε ένα βαθύ πηγάδι, μπορούσε κάποιος να δει ολόκληρη την επιφάνεια του νερού χωρίς σκιές.

Γνωρίζοντας την απόσταση μεταξύ Αλεξάνδρειας με Συήνη και τη διαφορά στη σκιά του ήλιου τη μέρα αυτή σε ένα αντίστοιχο πηγάδι στην Αλεξάνδρεια, κατάφερε να υπολογίσει την ακτίνα και από εκεί την περιφέρεια της Γης. Χρησιμοποιώντας το τόξο που εκφράζει την απόσταση των δύο πόλεων και τη γωνία της κατακόρυφου με τις ακτίνες του ήλιου, μέσω σχέσεων αναλογιών υπολόγισε την περιφέρεια της Γης.

Μπορούμε κι εμείς με τον ίδιο τρόπο να μετρήσουμε την περιφέρεια της Γης;

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Β' Γυμνασίου, εν όψει της εαρινής ισημερίας είχαν την ευκαιρία να αναβιώσουν το πείραμα του Ερατοσθένη, έστω και διαδικτυακά και με τον τρόπο αυτό, να εμπεδώσουν την αντίστοιχη ύλη που διδάσκονται κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Πλέον, δεν είναι απαραίτητο να περιμένουμε το μεσημέρι της 21ης Ιουνίου, αλλά οπωσδήποτε είναι άξιο αναφοράς εν αναμονή του θερινού ηλιοστασίου...

Σχετικά Άρθρα

Πρέπει να συνδεθείτε για να σχολιάσετε.
Αρχείο
  • Πρόσφατα
  • Δημοφιλή
  • Ετικέτες